BOLNIŠNIČNA ŠOLA

PAPIR PLAKATDne 5.12.2023 se je v bolnišnični šoli izvajal Tehniški dan, z naslovom Papir.

Učencem se je s kratko Power point predstavitvijo predstavila zgodovina papirja. Ugotovili smo, da so ljudje pred iznajdbo papirja, za zapisovanje misli in idej uporabljali material, ki so ga našli v svoji okolici – kosti, kamen, les, lubje,…
Podrobneje smo spoznali še papirus in kako iz te rastline pridobimo material, na katerega lahko pišemo ter se naučili, da so pergament izdelovali iz živalskih kož.

Zametki papirja segajo na Kitajsko, v Evropi se je potreba po papirju povečala v 15. stoletju, ko je Johannes Gutenburg izumil premične črke in tiskarsko stiskalnico.

Danes vemo, da je papir sestavljen iz naključno prepletenih vlaken različnih rastlinskih vrst. Sestavine delimo na primarne in sekundarne. Primarne vlaknine so vlaknine, ki prvič vstopajo v proces proizvodnje papirja, medtem ko so sekundarne vlaknine star časopisni papir, revije, kartonska embalaža, torej tiste, ki jih pridobimo v postopku recikliranja in ponovno vstopajo.
Danes papir izdelujemo predvsem strojno.
Ker pa je ročno izdelan papir zelo cenjen proizvod s simbolično vrednostjo, smo se odločili, da ga sami izdelamo na tehniškem dnevu in iz njega pripravimo različne okraske, ki jih bomo lahko prodajali tudi na bazarju.

Najprej smo odpadni papir raztrgali na čim manjše košče in ga namočili v posodi z vodo. Papirno kašo smo nato dobro premešali z rook ter s paličnim mešalnikom.
Z roko smo papirno kašo zajemali iz posode ter jo odlagali na cedilo, da je odteklo čimveč vode. S pomočjo modelčkov smo ga oblikovali v razne oblike ter dodali božično žito, različne začimbe (bazilika, kumina, timijan,…), posušene cvetove vrtnic, zlate koščke papirja.

Nastali so številni krasni izdelki, ki smo jih vključili v končne izdelke.

Zapisala: Nina Kovač

bš charlieIzdelki so nastali v delavnici Bolnišnične šole Maribor.

Tema delavnic je bila "Spodbujamo pozitivne misli".
Eden in edini Charlie Chaplin.

Prepoznaven po svojem smehu in hoji. Je tudi avtor mnogih pozitivnih misli o življenju. Naj ostane lep spomin nanj.

Izdelki so nastali v delavnici, ki jo je vodila učiteljica Nerina L., učiteljica Ingrid pa je oblikovala kolaž.

ODTISI

DRAGI BRALEC. 
S PONOSOM TI PREDSTAVLJAMO NAŠE NOVO GLASILO BOLNIŠNIČNE ŠOLE, KI SMO GA POIMENOVALI ODTISI. PISANE VSEBINE SO ODTISI OTROK, MLADOSTNIKOV, UČITELJEV TER RAZNIH GOSTOV, KI VSE OD SEPTEMBRA DO JUNIJA SKRBIMO, DA POLEG POUKA OBOGATIMO BIVANJE V BOLNIŠNICI ŠE Z RAZNOLIKIMI ZANIMIVIMI VSEBINAMI IN TAKO ŠE NAJBOLJ TUROBEN BOLNIŠNIČNI VSAKDAN OBARVAMO Z MAVRICO SRČNOSTI. V LETOŠNJEM ŠOLSKEM LETU JE SVOJ ODTIS V BOLNIŠNIČNI ŠOLI PUSTILO OKOLI 1000 OTROK IN MLADOSTNIKOV. POD SVOJE OKRILJE JIH SPREJMEMO BOLNIŠNIČNI UČITELJI OŠ BOJANA ILICHA OE BOLNIŠNIČNI ODDELKI NA KLINIKI ZA PEDIATRIJO UNIVERZITETNEGA KLINIČNEGA CENTRA MARIBOR, KI ŽE VEČ KOT 60 LET SKRBIMO, DA OLAJŠAMO ŠOLANJE VSEM, KI MED SVOJIM BOLNIŠNIČNIM ZDRAVLJENJEM POTREBUJEJO POMOČ. 
UPAMO, DA BOŠ TUDI TI NAVDUŠEN OB PREBIRANJU NAŠEGA GLASILA IN TI ŽELIMO LEPIH, ZDRAVIH, BARVITIH, RADOSTNIH, SRČNIH, USTVARJALNIH ... ODTISOV.
Ingrid Ladinek Korez, prof. lik. Um.
 
Dragi bralec, bralka. 
Z veseljem se oziram po tiskanih straneh naše revije Odtisi. Ponosna sem na naše ustvarjalce in mentorje, saj se zavedam, koliko truda in svojega potenciala je bilo vloženega v vsako dejavnost, ki smo jo v sklopu bolnišnične šole izvedli. Biti učitelj v bolnišnični šoli, poučevati in usmerjati bolnega otroka in mladostnika, je privilegij, ki smo ga deležni v Mariboru samo mi, in hvaležni smo za to poslanstvo. 
Dragi starši in vsi zaposleni na Kliniki za pediatrijo UKC MB, hvala, ker nam zaupate in nam omogočite, da lahko dokažemo pomembnost našega obstoja tudi v prostorih Klinike za pediatrijo Maribor. 
Ob branju prispevkov vam želim obilo užitkov in da v napisanih vrsticah najdete kakšno idejo ali misel tudi zase. Naj vam bodo naši prispevki sporočilo, da srečanje z bolnišnico ne pomeni samo stroge medicinske obravnave, ampak tudi srečanje s samim seboj, svojimi občutki, mislimi in potenciali, ki smo jih strnili v naši reviji. 
Želim vam, da vas v prihajajočem času spremljajo
Pogum,
Otroška radovednost, 
Čarobni trenutki, 
Iskrice v očeh, 
Topli objemi, 
Nova prijateljstva, 
Iskreni pogovori, 
Carska brezskrbna jutra, 
Enkratne nepozabne dogodivščine.
 
Specialna pedagoginja in vodja BŠ, Alenka Prah
 
Tukaj najdete glasilo v pdf izvedbi:
Glasilo si lahko ogledate tudi online:

FLIP BOOK 1. DEL

FLIP BOOK 2. DEL

 

ZAČETEK ŠOLLetošnje šolsko leto se je za učence v bolnišnici pričelo drugače kot prejšnja leta, saj so šolske klopi zamenjali z bolniško posteljo. Klub temu smo jim v bolnišnični šoli pričarali vsaj malo šolskega vzdušja in si zaželeli, da skupaj ustvarimo zdravo, radostno, uspešno, ustvarjalno, zanimivo, poučno, zabavno, zvedavo, povezovalno, edinstveno … NOVO ŠOLSKO LETO.

2

 

 

zmigaj seV soboto, 3. 6., smo imeli na naši šoli delovni dan, ki smo ga preživeli skupaj z učenci, ki so na bolnišničnem zdravljenju na Kliniki za pediatrijo, UKC Maribor. Izvedli smo športni dan (P)ostani fit. Učence smo v prvem delu našega dneva uspeli prepričati, da je res pomembno, da smo športno aktivni. Vadba pozitivno vpliva na naše telo in dušo. Redno ukvarjanje s športom ima tudi zelo pozitivne učinke pri učenju in šolskem delu. V nas zbuja optimizem, pri delu smo bolj samozavestni, lažje se skoncentriramo za delo, učinkoviteje razporejamo s časom, ki ga porabimo za šolsko delo, in ponoči bolje spimo, kar pozitivno vpliva na našo šolsko aktivnost.
V sklopu športnega dne smo izvedli tudi krajšo raziskavo med našimi učenci, ki so na bolnišničnem zdravljenju in obiskujejo bolnišnično šolo. Ugotovili smo, da našim učencem šport pomeni del življenja, zdravje in mir. S športom se jih polovica vprašanih ukvarja več kot trikrat na teden. Pohvalno. 😊 Učenci se ukvarjajo z razgibavanjem, vajami za moč, hodijo, plešejo in plavajo. V prihodnosti bi se radi ukvarjali s košarko, jogo, umetnostnim drsanjem itd., a se jim trenutno časovno ne izide ali je športna aktivnost preveč oddaljena iz njihovega domačega kraja. Naša raziskava je pokazala tudi zelo pomembno dejstvo, in sicer, da imajo skoraj vsi učenci podporo svojih staršev. Na oddelku se nam zdi pomembno, da se ukvarjamo s športom zato, da smo zdravi, da se bolje počutimo in smo telesno dobro pripravljeni. Eden izmed anketirancev je dal dobro primerjavo, in sicer pravi takole: »Gibajmo se, da ne bomo uveli kot pozabljena zelenjava v kuhinji!« 😊
Nismo pa ostali samo pri besedah. V drugem delu športnega dne smo oblekli športno opremo in se odpravili v telovadnico, kjer nam je naša športna navdušenka učiteljica Dragica pripravila zelo poučno in razgibano uro pilatesa. Vsi smo bili na vadbi zelo aktivni, zato smo še v ponedeljek čutili prijetno bolečino v mišicah.

Zapisali vodji ŠD: Alenka Prah in Dragica Brilej

Stran uporablja piškotke
Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke