BOLNIŠNIČNA ŠOLA

MIX KDAJ VODA VRESte se že kdaj vprašali, kdaj voda zares vre? Če malo posplošimo, se vsak šolar nauči, da voda vre pri 100°C. Ali res?

Kaj je pri vrenju vode tako posebnega? V projektnih urah so otroci in mladostniki v bolnišnični šoli z eksperimentom ugotavljali dejavnike, ki vplivajo na vrenje vode in opredelili njihov vpliv.

V bolnišničnem laboratoriju (beri bolniška soba) je voda zavrela pri 94°C. Zanimivo. Zakaj? Poleg splošnih znanih pogojev (zračni tlak, temperatura in nadmorska višina) so ugotavljali še, ali moč plamena, količina vode, čistost vode, čas segrevanja, velikost posode, materiali posode… vplivajo na vrenje vode.

In kje v Sloveniji vre voda pri 100°C? Če je lepo vreme, ob morju.

Če menite, da vodo zavremo samo s segrevanjem, vam zaupam, da je mogoče vodo zavreti tudi z ohlajanjem.

razstava cvetjeMed 21. in 30 majem 2021 se je že osmič zapored zgodil Teden ljubiteljske kulture (TLK), največji praznik ustvarjalnosti v sodobni družbi.
Ker tudi v bolnišnični šoli izpostavljamo pomen ustvarjanja, še posebej na področju likovne umetnosti, smo na dopoldanskih likovnih delavnicah, kot je že v navadi, pridno ustvarjali in iskali v sebi svoj cvet ljubezni. Prelepa razstava bogati sejno sobo Klinike za pediatrijo, podpisali pa so se otroci in mladostniki psihiatrije. V sebi nosijo veliko ljubezni in sočutja, kar je v teh časih še posebej pomembno in vse to so podelili z nami.
»Notranja radost bo pomagala,
da bodo na površini zemlje vzklile rože miru, sreče in blaginje«.
grafit

Ingrid Ladinek Korez

Fizika je več kot le dolgočasen šolski predmet. Tesno je povezana z naravo. Kdor pozna osnovne naravne zakone, ki jih opisuje fizika, se lahko na vsakem koraku navdušuje nad njimi, jih občuduje v naravi oz. v življenju.

Kemija je znanost, ki preučuje sestavo, zgradbo in lastnosti snovi ter spremembe, do katerih pride med kemijskimi reakcijami.

Kemija je tudi fizikalna znanost, zato se učiteljici fizike in kemije v bolnišnični šoli vsako leto odločita za izpeljavo skupnega naravoslovnega dne, ki bazira na eksperimentalnem delu.

Najprej je učiteljica Dragica izvedla nekaj motivacijskih fizikalnih eksperimentov, kasneje pa sta delavnici potekali v dveh smereh: naravoslovno-fizikalna za razredno stopnjo in kemijska za predmetno stopnjo in srednješolce.

V naravoslovno-fizikalni delavnici so se učenci ukvarjali s pojmom gostote. Gostota je abstrakten pojem in otroci ga kot takega ne razumejo. S poskusi pa jim lahko pokažemo, kaj to je. Tako ugotovijo, da so tekočine lahko različne, da lahko plavajo ena nad drugo in se po tem tudi razlikujejo.

Pri kemijskem delu so z učiteljico Vesno učenci in dijaki preko barvnih  sprememb pri kemijskih reakcijah ugotavljali nastanek kompleksov ali oborin pri ionskih reakcijah. Samostojno so pripravili delovno površino, ves pribor in kemikalije ter natančno po navodilih na delovnem listu izvedli več eksperimentov. Rezultate so vpisali v pripravljene tabele in medsebojno primerjali rezultate. Po izvedenih eksperimentih so tudi zapisali urejene kemijske reakcije vseh izvedenih reakcij.

Ali morda veste, kako zgleda »vesolje v steklenici«? Učenci so si ga izdelali kar sami in lahko vedno znova opazujejo, kaj se blešči na nočnem nebu …

 

Dragica Brilej in Vesna Masten Gubeljak

Slike najdete v naši spletni galeriji tukaj.

kd 1Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, je osrednji slovenski kulturni praznik in državni praznik - dela prost dan v Republiki Sloveniji. Praznujemo ga na 8. februar, obletnico smrti našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Na ta dan poteka osrednja državna proslava, na kateri podelijo Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada za vrhunske dosežke na področju umetnosti v Sloveniji.
Tudi v bolnišnični šoli smo si, 9. februarja, ogledali šolsko e-proslavo, pri kateri sta sodelovali tudi Nika in Nadja iz bolnišnične šole. Uživali smo ob poslušanju prispevkov vseh učencev, še posebej pa smo bili ponosni na naši učenki. Drugi del pa smo obogatili še z ustvarjanjem. Prebirali smo prelepe verze znanih slovenskih pesnikov in pisateljev, izbrali vsak svojega najljubšega in z lepim rokopisom prepisali vsak svojo pesem. Pripravili smo tudi razstavo le teh in jo popestrili še s kavnimi risbami.
Na željo predstojnika pediatrije pa smo pripravili tudi razstavo likovnih del s sloganom Ti ostani pozitiven, test pa negativen. Skupaj smo si jo ogledali, lahko pa si jo ogledate tudi vi - vabljeni v razstavišče sejne sobe, v pritličje Pediatrije UKC Maribor.

Želim vam, da ostanete zdravi, radostni, da si ustvarite svoj svet vrednot in da vas vodi ljubezen.

»Ves svet je v najinih rokah, v najinih prstih –
vedno je tako, kadar ljubimo.«
Neža Maurer

Zapisala:
Ingrid Ladinek Korez

20210210 104154  kd 2   razstava

V četrtek, 20. 2. 2020, smo imeli v bolnišnični šoli projektni dan Pust. Na Suzanino pobudo nas je ob 13. uri zabaval klovn Gašper s Ptuja. Bolniki z vseh oddelkov so bili ob predstavi sproščeni, veseli, morebiti so za trenutek celo pozabili na svoje težave. Po končani klovnovi predstavi pa smo nadaljevali z delavnico. Izdelovali smo si pustne maske po navodilih gostje Biserke Bobnar-Bibi iz Lutkovnega gledališča Maribor. Skupina je z veseljem začela z izdelavo mask. Nekateri so maske dokončali, nekateri pa jih bodo sami, po svojih zamislih, končali doma. Poslovili smo se z dobro voljo in nasmehom. Naj bo še veliko takšnih dni.

Slike najdete v naši spletni galeriji tukaj.

Podkategorije

Stran uporablja piškotke
Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke