PAPIR PLAKATDne 5.12.2023 se je v bolnišnični šoli izvajal Tehniški dan, z naslovom Papir.

Učencem se je s kratko Power point predstavitvijo predstavila zgodovina papirja. Ugotovili smo, da so ljudje pred iznajdbo papirja, za zapisovanje misli in idej uporabljali material, ki so ga našli v svoji okolici – kosti, kamen, les, lubje,…
Podrobneje smo spoznali še papirus in kako iz te rastline pridobimo material, na katerega lahko pišemo ter se naučili, da so pergament izdelovali iz živalskih kož.

Zametki papirja segajo na Kitajsko, v Evropi se je potreba po papirju povečala v 15. stoletju, ko je Johannes Gutenburg izumil premične črke in tiskarsko stiskalnico.

Danes vemo, da je papir sestavljen iz naključno prepletenih vlaken različnih rastlinskih vrst. Sestavine delimo na primarne in sekundarne. Primarne vlaknine so vlaknine, ki prvič vstopajo v proces proizvodnje papirja, medtem ko so sekundarne vlaknine star časopisni papir, revije, kartonska embalaža, torej tiste, ki jih pridobimo v postopku recikliranja in ponovno vstopajo.
Danes papir izdelujemo predvsem strojno.
Ker pa je ročno izdelan papir zelo cenjen proizvod s simbolično vrednostjo, smo se odločili, da ga sami izdelamo na tehniškem dnevu in iz njega pripravimo različne okraske, ki jih bomo lahko prodajali tudi na bazarju.

Najprej smo odpadni papir raztrgali na čim manjše košče in ga namočili v posodi z vodo. Papirno kašo smo nato dobro premešali z rook ter s paličnim mešalnikom.
Z roko smo papirno kašo zajemali iz posode ter jo odlagali na cedilo, da je odteklo čimveč vode. S pomočjo modelčkov smo ga oblikovali v razne oblike ter dodali božično žito, različne začimbe (bazilika, kumina, timijan,…), posušene cvetove vrtnic, zlate koščke papirja.

Nastali so številni krasni izdelki, ki smo jih vključili v končne izdelke.

Zapisala: Nina Kovač

Stran uporablja piškotke
Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke