bodividenJavna agencija RS za varnost prometa spodbuja dejavnosti za večjo varnost pešcev. Pešci so med ranljivejšimi udeleženci v prometu. Zato je posebno pozornost v prometu potrebno v jesenskih dneh in ob slabši vidljivosti nameniti uporabi odsevnih predmetov (kresničke, odsevni trakovi…), svetilk (lučke) ter svetlim oblačilom pešcev.

varno

Vozniki jih bodo tako opazili že od daleč in jim posvetili pozornost ter lažje pravočasno prilagodili hitrost vožnje. Tako bodo bolj varni in vidni v prometu. Poudariti je potrebno ustrezno ravnanje pešcev, prečkanju prehodov za pešce, obnašanje na cesti. Agencija za varnost prometa s partnerji od 16. do 22 oktobra izvaja z nacionalno preventivno akcijo Pešci z namenom osveščanja za varnejšo udeležbo pešcev v prometu.

Pešci so ranljivejši udeleženci v cestnem prometu, zato je njihova varnost ena izmed prioritet nacionalnega programa in preventivnih prizadevanj Agencije za varnost prometa.

bodipreviden

Priporočila:

- Pešci naj uporabljajo prometne površine namenjene hoji pešcev (pločnike, podhode, prehode za pešce, pas za pešce, pešpoti). Če ni pločnika ali drugih površin za pešce, naj pešci hodijo ob levem robu vozišča v smeri hoje.

- Pešci naj se prepričajo o varnem prečkanju ceste: pogledamo levo, desno in levo, preden stopijo na vozišče. Cesto prečkajo (na prehodu za pešce) hitro in brez nepotrebnega ustavljanja.

- Vstopanje oz. izstopanje otrok v/na avtobus: čakajo/vstopajo/izstopajo naj otroci na varni površini. Za avtobus, ki ima vključene varnostne utripalke, ker otroci vstopajo ali izstopajo in je ustavljen na smernem vozišču, velja, da, vožnja mimo za vozila, ki vozijo po istem smernem vozišču, ni dovoljena, vozniki vozil, ki vozijo mimo po smernem vozišču za vožnjo v nasprotni smeri, pa morajo voziti z zmanjšano hitrostjo in posebno previdno ter po potrebi vozilo ustaviti. Otroci naj avtobus čakajo na varni razdalji od roba vozišča in naj se naprej pomaknejo ali vstopijo šele, ko se avtobus varno ustavi ter odpre vrata.

- Za večjo vidnost naj pešci nosijo svetla in odsevna oblačila ali odsevna telesa: odsevni trakovi, kresničke. Tudi s svetilko so bolj vidni v temi, megli, dežju. Ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti naj prižgejo lučko, nosijo odsevnik na vidnem mestu (obrnjen proti vozišču).

- Pešci (kolesarji in vozniki) v prometu ne smejo imeti slušalk v ušesih ali uporabljati telefona. Pozornost naj usmerijo na dogajanje v prometu. Telefonu lahko namenjajo pozornost kot potnik (na avtobusu, vlaku).

Letošnji slogan ob začetku šolskega leta 2023/24 nosi plemenito sporočilo “Srce prometne varnosti smo vsi“. Osredotoča se na povezovanje skupnosti – učencev, učiteljev, staršev in skrbnikov ter vseh udeležencev v prometu – skozi simbol srca, ki simbolizira skrb in varnost. Poudarek je na pomenu povezovanja skupnosti in prizadevanj, da bodo lahko vsi otroci na šolskih poteh varni. Z osveščanjem otrok in staršev v šolah in vrtcih ter pisanjem pisem s katerimi spodbudimo k večji varnosti in vidnosti tudi druge, bo varnost nas vseh v prometu lahko večja.

OŠ Bojana Ilicha vsako leto sodeluje tudi v akciji Pisanje pisem – Bodi preViden.

Več o preventivni akciji »Pešci« najdete na spletni strani AVP in Portalu SPV.

 

Stran uporablja piškotke
Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke