Otroci in mladostniki na zdravljenju v bolnišnici so, poleg zdravstvenih terapij, vključeni v razne dopoldanske terapevtske delavnice, popoldne pa imajo še »šolo« z vsemi njenimi razsežnostmi, od pouka, rednih nalog, učenja, ocenjevanja … Velikokrat so obremenjeni, vendar kljub bolezni zmorejo. Zato tudi učitelji vedno znova iščemo nove spodbude, predloge in zamisli, kako bolnišnični vsakdan popestriti in ga narediti čim bolj veselega in zanimivega. Večkrat izvajamo krajše zanimive projekte, v zadnjem času pa bom omenila predvsem dva, ki sta bila za otroke in mladostnike zelo zanimiva in všečna.

V goste smo povabili Simona Eržena, nekoč profesionalnega tekmovalca z BMX kolesi (menda je v bivši Jugoslaviji veljal za najboljšega). Ker je po duši tudi avanturist, je kasneje svoji ljubezni do vožnje s kolesom dodal še avanturistične kolesarske podvige, zraven pa še skrbi za dobrodelnost.

Za naše otroke in mladostnike je pripravil potopisno predavanje (fotografije, kratki filmčki, zanimiv in hudomušen način pripovedovanja …). »Azijska diagonala s kolesom,« kjer smo iz prve roke slišali in podoživeli lepote neokrnjene narave, zanimivosti in posebnosti, kulturne običaje, gostoljubnost domačinov … Vietnama, Laosa, Kambodže in Tajske. Kar nismo mogli verjeti, da se nekdo poda na avanturo s kolesom, na neznan teren, 3200 km dolgo pot. Očitno Simon v tem uživa.

Že več let sodelujemo s Centrom eksperimentov Maribor. Včasih se odpravimo čez most kar do centra, kjer lahko otroci in mladostniki preizkušajo eksperimente njihove stalne zbirke, ki so namenjene spoznavanju naravnih pojavov. Pa tudi zanimive delavnice jim pripravijo. Tokrat so prišli izvesti delavnico kar v bolnišnico. S tem je bila dejavnost omogočena večjemu številu mladih pacientov, saj vsi vendarle ne morejo zapustiti bolnišnice (so na zdravljenju, mar ne?)

V delavnici »Zabavno merjenje« so otroci im mladostniki zelo uživali. Vsako ugibanje, presojanje in ocenjevanje je bilo potrebno dokazati z meritvami in ostalimi fizikalnimi eksperimenti. Pokazali so veliko zanimanja, pa tudi znanja. Bravo.

Dragica Brilej

 {oziogallery 1040}