Bolnišnična šola

Jaz pa vem, kako – eksperimenti v fiziki in kemiji

Fizika je več kot le dolgočasen šolski predmet. Tesno je povezana z naravo. Kdor pozna osnovne naravne zakone, ki jih opisuje fizika, se lahko na vsakem koraku navdušuje nad njimi, jih občuduje v naravi oz. v življenju.

Kemija je znanost, ki preučuje sestavo, zgradbo in lastnosti snovi ter spremembe, do katerih pride med kemijskimi reakcijami.

Kemija je tudi fizikalna znanost, zato se učiteljici fizike in kemije v bolnišnični šoli vsako leto odločita za izpeljavo skupnega naravoslovnega dne, ki bazira na eksperimentalnem delu.

Najprej je učiteljica Dragica izvedla nekaj motivacijskih fizikalnih eksperimentov, kasneje pa sta delavnici potekali v dveh smereh: naravoslovno-fizikalna za razredno stopnjo in kemijska za predmetno stopnjo in srednješolce.

V naravoslovno-fizikalni delavnici so se učenci ukvarjali s pojmom gostote. Gostota je abstrakten pojem in otroci ga kot takega ne razumejo. S poskusi pa jim lahko pokažemo, kaj to je. Tako ugotovijo, da so tekočine lahko različne, da lahko plavajo ena nad drugo in se po tem tudi razlikujejo.

Pri kemijskem delu so z učiteljico Vesno učenci in dijaki preko barvnih  sprememb pri kemijskih reakcijah ugotavljali nastanek kompleksov ali oborin pri ionskih reakcijah. Samostojno so pripravili delovno površino, ves pribor in kemikalije ter natančno po navodilih na delovnem listu izvedli več eksperimentov. Rezultate so vpisali v pripravljene tabele in medsebojno primerjali rezultate. Po izvedenih eksperimentih so tudi zapisali urejene kemijske reakcije vseh izvedenih reakcij.

Ali morda veste, kako zgleda »vesolje v steklenici«? Učenci so si ga izdelali kar sami in lahko vedno znova opazujejo, kaj se blešči na nočnem nebu …

Dragica Brilej in Vesna Masten Gubeljak

Slike najdete v naši spletni galeriji tukaj.

Pust

V četrtek, 20. 2. 2020, smo imeli v bolnišnični šoli projektni dan Pust. Na Suzanino pobudo nas je ob 13. uri zabaval klovn Gašper s Ptuja. Bolniki z vseh oddelkov so bili ob predstavi sproščeni, veseli, morebiti so za trenutek celo pozabili na svoje težave. Po končani klovnovi predstavi pa smo nadaljevali z delavnico. Izdelovali smo si pustne maske po navodilih gostje Biserke Bobnar-Bibi iz Lutkovnega gledališča Maribor. Skupina je z veseljem začela z izdelavo mask. Nekateri so maske dokončali, nekateri pa jih bodo sami, po svojih zamislih, končali doma. Poslovili smo se z dobro voljo in nasmehom. Naj bo še veliko takšnih dni.

Slike najdete v naši spletni galeriji tukaj.

KULTURNI DAN »ŽIVLJENJE JE VRTILJAK«

Čuti življenje, ki te poljublja in objema, čudovito je, toliko lepega je že bilo o tem napisanega.
Pod okriljem pesmi, poezije in glasbe smo 5. februarja izvedli kulturni dan, ki smo ga popestrili s polurnim kulturnim programom v sejni sobi Klinike za pediatrijo. Vsi sodelujoči otroci in mladostniki so obogatili vrtiljak življenja s petjem in recitacijami. Nekateri izmed njih so pravi mojstri rim, nekateri odlični pevci in recitatorji in ko se vse združi v čudovito celoto, je čas, da se umiriš, prisluhneš utripu - sporočilu življenja. Zavriskaj. Zapleši. Zapoj. Predvsem pa čuti ... čuti ta čudovit dar, ki se imenuje BITI ... BITI ŽIVLJENJE ...

 

IMG 1287  IMG 1290  IMG 1294  IMG 1305 

Jana Šerc in Ingrid Ladinek Korez

 

Kamišibaj v bolnišnični šoli

11. 12. 2019 smo imeli v bolnišnični šoli tehniški dan Kamišibaj. Suzana je predstavila kamišibaj kot umetnost. Matka Kristan nam prikazala tri pravljice: Vračilo in plačilo, Pravljica o nežnem velikanu, Kaj je najboljše, tisoč ogledal. Prisotno skupino je zelo navdušila za nadaljnjo delo. Vsak učenec si je naredil preprosto gledališče in po vzoru ilustriral in zapisal znano pravljico ali si jo sam izmislil. Pripravljene pravljice so nekateri tudi predstavil. Skupina je bila na zelo zadovoljna.

Čarobni gozd - vabilo

VABILO CAROBNI GOZDSpoštovani, 

v petek, 20. decembra 2019, vas ob 13. uri vabimo v UKC Maribor, kjer bo na podzemnem hodniku Oddelka za pediatrijo (klet 2) praznična predaja 32 metrov dolge stenske poslikave "Čarobni gozd", avtorice Ize Ambrožič Simončič.

Program: učenci OŠ Bojana Ilicha 

 

 

Podkategorije

OGLASNA DESKA
Število prispevkov:
5

Za pravilno delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..